Pentru sanatatea TA!
media

Exercițiul este definit ca orice mișcare care face mușchii să lucreze și necesită organismului să ardă calorii.

Există multe tipuri de activitate fizică, inclusiv înotul, alergarea, joggingul, mersul pe jos și dansul, pentru a numi câteva.

S-a demonstrat că a fi activ are multe beneficii pentru sănătate, atât fizic, cât și mental. Te poate ajuta chiar să trăiești mai mult.

Iată primele 10 moduri în care exercițiile regulate ne ajută corpul și creierul.

1. Ne poate face să ne simțim mai fericiti

S- a demonstrat că exercițiile fizice ne îmbunătățesc starea de spirit și scad sentimentele de depresie, anxietate și stres .

Exercitul fizic produce modificări în părțile creierului care reglează stresul și anxietatea. De asemenea, poate crește sensibilitatea creierului pentru hormonii serotonină și norepinefrină, care ameliorează sentimentele de depresie.

În plus, exercițiile fizice pot crește producția de endorfine, despre care se știe că ajută la producerea de sentimente pozitive și reduce percepția durerii.

În plus, sa demonstrat că exercițiile fizice reduc stresul și îmbunătățesc simptomele de anxietate .

Interesant este că nu contează cât de intens este antrenamentul. Se pare că starea de spirit poate beneficia de pe urma exercițiilor fizice indiferent de intensitatea activității fizice.

De fapt, un studiu pe 24 de femei care au fost diagnosticate cu depresie a arătat că exercițiile fizice de orice intensitate au scăzut semnificativ sentimentele de depresie.

Efectele exercițiilor asupra stării de spirit sunt atât de puternice încât alegerea de a face mișcare (sau nu) chiar face diferența pe perioade scurte.

O analiză a 19 studii a constatat că persoanele active care au încetat să facă exerciții în mod regulat au experimentat creșteri semnificative ale simptomelor de depresie și anxietate, chiar și după doar câteva săptămâni.

REZUMAT

Exercițiile fizice regulate ne pot îmbunătăți starea de spirit și ne pot reduce sentimentele de anxietate și depresie.

2. Poate ajuta la pierderea in greutate

Unele studii au arătat că inactivitatea este un factor major în creșterea în greutate și obezitate .

Pentru a înțelege efectul exercițiilor fizice asupra scăderii în greutate, este important să înțelegem relația dintre exerciții fizice și consumul de energie.

Corpul cheltuiește energie în trei moduri:

•             digerarea alimentelor

•             exersând

•             menținerea funcțiilor corpului, cum ar fi bătăile inimii și respirația

În timpul dietei, un aport redus de calorii va reduce rata metabolică, ceea ce poate întârzia pierderea în greutate. Dimpotrivă, s-a demonstrat că exercițiile fizice regulate ne cresc rata metabolică, care poate arde mai multe calorii pentru a ne ajuta să pierdem în greutate .

În plus, studiile au arătat că combinarea exercițiilor aerobice cu antrenamentul de rezistență poate maximiza pierderea de grăsime și menținerea masei musculare, ceea ce este esențial pentru menținerea greutății.

REZUMAT

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru a susține un metabolism sănătos și pentru a arde mai multe calorii pe zi. De asemenea, ne ajută să ne menținem masa musculară și să pierdem în greutate.

3. Este bun pentru mușchii și oase

Exercițiile fizice joacă un rol vital în construirea și menținerea mușchilor și oaselor puternice.

Activități precum ridicarea de greutăți pot stimula dezvoltarea mușchilor atunci când sunt asociate cu un aport adecvat de proteine .

Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice ajută la eliberarea hormonilor care promovează capacitatea mușchilor de a absorbi aminoacizi. Acest lucru îi ajută să crească și le reduce degradarea.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au tendința de a pierde masa musculară și funcția musculara, ceea ce poate duce la un risc crescut de rănire. Practicarea unei activități fizice regulate este esențială pentru reducerea pierderii musculare și menținerea forței pe măsură ce îmbătrânim.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la creșterea densității osoase atunci când ești mai tânăr, pe lângă faptul că ajută la prevenirea osteoporozei mai târziu în viață.

În mod interesant, unele cercetări sugerează că exercițiile de mare impact, cum ar fi gimnastica sau alergarea, sau sporturile de impact mai ciudate, cum ar fi fotbalul și baschetul, pot ajuta la promovarea unei densități osoase mai mari decât sporturile fără impact precum înotul și ciclismul.

REZUMAT

Activitatea fizică ne ajută să construimmușchi și oase puternice. De asemenea, poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

4. Îți poate crește nivelul de energie

Exercițiile fizice pot fi un adevărat stimulent de energie pentru multe persoane, inclusiv pentru cei cu diferite afecțiuni medicale.

Un studiu mai vechi a constatat că 6 săptămâni de exerciții fizice regulate au redus senzația de oboseală pentru 36 de persoane care au raportat oboseală persistentă.

În plus, exercițiile fizice pot crește semnificativ nivelul de energie pentru persoanele cu sindrom de oboseală cronică (SOC) și alte boli grave.

De fapt, exercițiile fizice par să fie mai eficiente în combaterea SOC decât alte tratamente, inclusiv terapii pasive precum relaxarea și întinderea.

În plus, s-a dovedit că exercițiile fizice cresc nivelul de energie la persoanele cu alte afecțiuni precum cancerul.

REZUMAT

Angajarea în activitate fizică regulată ne poate crește nivelul de energie. Acest lucru este valabil chiar și la persoanele cu oboseală persistentă și la cei cu afecțiuni grave de sănătate.

5. Poate reduce riscul de boli cronice

Lipsa activității fizice regulate este o cauză principală a bolilor cornice.

S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, sănătatea inimii și compoziția corpului. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

În schimb, lipsa exercițiilor fizice regulate – chiar și pe termen scurt – poate duce la creșteri semnificative ale grăsimii abdominale, ceea ce poate crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă.

De aceea se recomandă activitatea fizică regulată pentru a reduce grăsimea de pe burtă și a scădea riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

REZUMAT

Activitatea fizică zilnică este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea riscului de boli cronice.

6. Poate ajuta la sănătatea pielii

Pielea  poate fi afectată de cantitatea de stres oxidativ din corp.

Stresul oxidativ apare atunci când apărarea antioxidantă a organismului nu poate repara complet daunele celulare cauzate de compuși cunoscuți sub numele de radicali liberi. Acest lucru poate deteriora structura celulelor și poate avea un impact negativ asupra pielii.

Chiar dacă activitatea fizică intensă și exhaustivă poate contribui la daune oxidative, exercițiile fizice moderate regulate pot crește efectiv producția de antioxidanți naturali a organismului , care ajută la protejarea celulelor.

În același mod, exercițiile fizice pot stimula fluxul sanguin și pot induce adaptări ale celulelor pielii care pot ajuta la întârzierea apariției îmbătrânirii pielii.

REZUMAT

Exercițiile fizice moderate pot oferi protecție antioxidantă și promovează fluxul sanguin, ceea ce ne poate proteja pielea și poate întârzia semnele de îmbătrânire.

7.Ne poate ajuta sănătatea creierului și memoria

Exercițiile fizice pot îmbunătăți funcția creierului și pot proteja memoria și abilitățile de gândire.

Pentru început, crește ritmul cardiac, ceea ce promovează fluxul de sânge și oxigen către creier. De asemenea, poate stimula producția de hormoni care îmbunătățesc creșterea celulelor creierului.

În plus, capacitatea exercițiilor de a preveni bolile cronice se poate traduce în beneficii pentru creier, deoarece funcția acestuia poate fi afectată de aceste boli.

Activitatea fizică regulată este deosebit de importantă la adulții în vârstă, deoarece îmbătrânirea – combinată cu stresul oxidativ și inflamația – promovează modificări în structura și funcția creierului.

S-a demonstrat că exercițiile fizice determină creșterea în dimensiune a hipocampului, o parte a creierului care este vitală pentru memorie și învățare, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea funcției mentale la adulții în vârstă.

În cele din urmă, s-a demonstrat că exercițiile fizice reduc modificările din creier care pot contribui la afecțiuni precum boala Alzheimer și schizophrenia.

REZUMAT

Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc fluxul de sânge către creier și ajută la sănătatea și memoria creierului. În rândul adulților în vârstă, poate ajuta la protejarea funcției mentale.

8. Poate ajuta la relaxare și la calitatea somnului

Exercițiile fizice regulate ne pot ajuta să ne relaxam și să dormim mai bine. În ceea ce privește calitatea somnului, epuizarea energiei care are loc în timpul efortului stimulează procesele de recuperare în timpul somnului.

În plus, se crede că creșterea temperaturii corpului care are loc în timpul exercițiilor fizice îmbunătățește calitatea somnului, ajutându-l să scadă în timpul somnului.

Multe studii privind efectele exercițiilor fizice asupra somnului au ajuns la concluzii similare.

O revizuire a șase studii a constatat că participarea la un program de antrenament cu exerciții fizice a ajutat la îmbunătățirea calității somnului auto-raportat și la reducerea latenței somnului, care este timpul necesar pentru a adormi.

Un alt studiu mai vechi a arătat că 16 săptămâni de activitate fizică au îmbunătățit calitatea somnului și au ajutat 17 persoane cu insomnie să doarmă mai mult și mai profund decât grupul de control. De asemenea, i-a ajutat să se simtă mai energici în timpul zilei.

În plus, antrenarea în exerciții fizice regulate pare a fi benefică pentru adulții în vârstă, care sunt adesea afectați de tulburări de somn.

Puteți fi flexibil cu tipul de exercițiu pe care îl alegeți. Se pare că fie exercițiile aerobice singure, fie exercițiile aerobe combinate cu antrenamentul de rezistență pot îmbunătăți calitatea somnului.

REZUMAT

Activitatea fizică regulată, indiferent dacă este aerobă sau o combinație de antrenament aerobic și de rezistență, ne poate ajuta să dormim mai bine și să ne simțim mai plin de energie în timpul zilei.

9. Poate reduce durerea

Deși durerea cronică poate fi debilitantă, exercițiile fizice pot ajuta de fapt la reducerea acesteia.

De fapt, timp de mulți ani, recomandarea pentru tratarea durerii cronice a fost odihna și inactivitatea. Cu toate acestea, studii recente arată că exercițiile fizice ajută la ameliorarea durerii cronice.

De fapt, o revizuire a mai multor studii a constatat că exercițiile fizice îi pot ajuta pe cei cu durere cronică să-și reducă durerea și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Mai multe studii arată, de asemenea, că exercițiile fizice pot ajuta la controlul durerii asociate cu diferite afecțiuni de sănătate, inclusiv durerea lombară cronică, fibromialgia și tulburarea cronică a țesuturilor moi ale  umărului, pentru a numi câteva.

În plus, activitatea fizică poate crește toleranța la durere și poate scădea percepția durerii.

REZUMAT

Exercițiile fizice au efecte favorabile asupra durerii asociate cu diferite afecțiuni. De asemenea, poate crește toleranța la durere.

10. Poate promova o viață sexuală mai bună

S-a dovedit că exercițiile fizice stimulează apetitul.

Angajarea în exerciții fizice regulate poate întări inima, îmbunătăți circulația sângelui, tonifica mușchii și crește flexibilitatea, toate acestea putând îmbunătăți viața sexuală.

Activitatea fizică poate îmbunătăți, de asemenea, performanța sexuală și plăcerea sexuală, crescând în același timp frecvența activității sexuale.

Destul de interesant, un studiu a arătat că exercițiile fizice regulate au fost asociate cu creșterea funcției sexuale și a dorinței la 405 femei aflate în postmenopauză.

O revizuire a 10 studii a constatat, de asemenea, că exercițiile fizice timp de cel puțin 160 de minute pe săptămână pe o perioadă de 6 luni ar putea ajuta la îmbunătățirea semnificativă a funcției erectile la bărbați.

În plus, un studiu a constatat că o simplă rutină de 6 minute de mers prin casă a ajutat 41 de bărbați să-și reducă simptomele de disfuncție erectilă cu 71%.

Un alt studiu a demonstrat că femeile cu sindromul ovarului polichistic, care poate reduce apetitul sexual, și-au crescut apetitul sexual cu antrenamente regulate de rezistență timp de 16 săptămâni.

REZUMAT

Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea dorinței sexuale, a funcției și a performanței la bărbați și femei. De asemenea, poate ajuta la scăderea riscului de disfuncție erectilă la bărbați.

Concluzie

Exercițiile fizice oferă beneficii incredibile care pot îmbunătăți aproape fiecare aspect al sănătății din interior spre exterior.

Activitatea fizică regulată poate crește producția de hormoni care ne fac să ne simțim mai fericiti și ne ajută să dormim mai bine.

De asemenea, ne poate îmbunătăți aspectul pielii, ne poate ajuta să pierdem în greutate și să o menținem sanatos, să reducem riscul de boli cronice și să ne îmbunătățim viața sexuală.

Indiferent dacă practicam un anumit sport sau urmim  sa avem 150 de minute de activitate pe săptămână, ne vom îmbunătăți inevitabil sănătatea în multe feluri.

 

 

 

 

 

  • Oct 26, 2021
  • Comentarii: 0
Comentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un mesaj

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate sunt obligatorii *
Cele mai citite articole