Pentru sanatatea TA!
media


Beneficiile socului negru:

-Infecții respiratorii superioare

-Imunitate crescută

-Tensiune arterială crescută

-Inflamație cronică

-Diabet

-Colesterol

Socul (Sambucus sp.),  planta cu flori, a fost folosit de sute de ani pentru scopuri medicinale de către populațiile indigene din întreaga lume. În ultimii ani, popularitatea socului a crescut foarte mult. Studiile care măsoară valorile ORAC ( Capacitatea de absorbtie  a radicalului oxigen--Oxigen Radical Absorbance Capacity ) arată că socul are un nivel mai ridicat de antioxidanți decât afinele și merisoarele, care sunt bine cunoscute pentru nivelul lor ridicat de antioxidanți și pentru beneficiile  pentru sănătate.

Utilizare tradițională

 Tradițional, preparatul din soc a fost utilizat pentru tratarea durerii articulare și a artritei. De asemenea, a fost utilizat pentru a gestiona simptomele infecțiilor respiratorii superioare. Socul a fost folosit de multe generații din  America de Sud pentru scopuri medicinale. Se spune despre indigenii americani că au folosit socul ca tratament pentru diferite infecții și febră. De asemenea, în Europa, fructele coapte au fost transformate în siropuri în scopuri medicinale. În Italia, socul  a fost utilizat pentru a trata afectiunea zona zoster, după cum s-a raportat într-un studiu realizat în 2005 în Journal of Ethnopharmacology .

Conținutul nutrițional

În forma sa brută, socul  contine  aproximativ 80% apă și aproximativ 20% carbohidrați. Mai puțin de 1% din fruct contine proteine ​​și grăsimi. Socul este  o sursă bogată de vitamina C (acid ascorbic) și oferă mai mult de 25 mg pe porție. De asemenea, acesta are cantități moderate de vitamina B6 și fier .

Socul este bogat în antioxidanți, în special polifenoli, cum ar fi antocianinele. Asta le dă culoarea albastru-violet. În plus, nivelurile lor ridicate de antioxidanți sunt considerate a fi unul dintre motivele pentru care au atât de multe beneficii pentru sănătate.

Infecții respiratorii superioare

Răceala obișnuită, un tip de infecție respiratorie superioară (IRS), este cea mai frecventă infecție pe care o persoană o întâlneste în timpul vieții. Se estimează că există mai mult de 200 de virusi gripali, care infectează oamenii. După expunere, durează în mod normal una până la trei zile pentru ca boala să se declanseze dacă o persoană este sensibilă. Durata unei răceli este de obicei șapte zile, dar în cazurile în care sistemul imunitar al unei persoane este deja copleșit, o răceală poate dura câteva săptămâni. În general, același virus nu infectează aceeași persoană de două ori pe măsură ce imunitatea este de obicei dezvoltată după prima expunere la virus.

Deși nu există nici un remediu pentru răceala obișnuită, există modalități inteligente care pot ajuta la prevenirea infecțiilor. Acestea includ spălarea frecventă a mâinilor, o dietă sănătoasă, evitarea contactului cu bolnavii și obținerea unui somn adecvat. Cu toate acestea, acest lucru este adesea insuficient, și chiar și cei care sunt atenți pot avea simptomele gripei.

Mai periculos decât o răceală este virusul gripal, cunoscut și sub numele de "gripa", care afectează anual milioane de oameni din întreaga lume. Uneori, gripa poate duce la deces la persoanele cu risc sporit (adică diabetici, pacienți cu boli pulmonare, vârstnici și cei cu cancer). Moartea este de obicei rezultatul unei infecții secundare, cum ar fi pneumonie bacteriană.

Un studiu din 2016 a arătat că socul ar putea reduce durata simptomelor in gripele de călătorie, în timp ce un studiu efectuat în 2009 de Phytochemistry a arătat că socul poate funcționa în mod similar ca medicamentele Oseltamivir (Tamiflu) și Amantadine. În plus, un studiu realizat în 2014 a concluzionat că socul poate fi un tratament eficient pentru cei cu virus gripal. Un studiu din 2017 a propus mecanismul științific prin care socul ar putea contribui la prevenirea infecției gripale.

În cele din urmă, un studiu realizat în anul 2012 a concluzionat că sucul concentrat din frunze a avut un efect benefic prin stimularea răspunsului sistemului imunitar, prevenind astfel  infecțile virale.

Creste Imunitatea

Sistemul imunitar este un sistem complex în care organismul învață să se protejeze de bacterii virale și fungice care pot provoca daune. Sistemul imunitar a dezvoltat un mecanism complicat prin care poate diferenția acei microbi care sunt dăunători de cei care sunt benefici, cum ar fi cei din probiotice . Optzeci la sută din capacitatea de recunoaștere a sistemului imunitar se află în tractul intestinal, asigurându-se astfel o biodisponibilitate optimă gastrointestinală vitală. Vindecarea unei intestin cu probleme este crucială pentru o sănătate optimă.

Minimizarea nivelului de stres și consumarea unei alimentații sănătoase sunt importante în optimizarea sistemului imunitar. O dieta bogata in fructe si legume colorate este de mare ajutor. În mod specific, socul poate contribui, de asemenea, la inatrirea  sistemului imunitar .  Un studiu din 2001 și din 2002 au arătat beneficii de socului în consolidarea răspunsului sistemului imunitar.

Tensiune arterială crescută

Tensiunea arterială ridicată, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă - mai mult de un miliard din 7,5 miliarde de oameni din lume au tensiune arterială crescută. 

Rezultatele tensiunii arteriale cresc atunci când arterele au o rezistență crescută, frecvent datorită inflamației vasculare și aterosclerozei. Ca rezultat, inima trebuie să muncească mai mult decât este normal pentru a pompa sânge eficient prin corp. Atunci când inima funcționează mai mult decât se intenționează, poate deveni mărită, crescând riscul de insuficiență cardiacă congestivă și boli de inimă.

Un studiu din 2016 din domeniul biologiei farmaceutice a arătat că socul ar putea fi de ajutor în gestionarea hipertensiunii arteriale. Un aport zilnic generos de legume și exerciții fizice de rutină este, de asemenea, esențial pentru controlul tensiunii arteriale.

Inflamație cronică

Inflamația cronică este un factor de risc cunoscut pentru multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, afecțiuni autoimune și dureri articulare. O dieta bogata in antioxidanti din fructe si legume poate ajuta la scaderea nivelului general de inflamatie si ajuta la optimizarea sanatatii intestinului, un factor crucial pentru sanatatea generala.

Un studiu din 2011, publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie, a arătat că socul negru, ar putea reduce inflamația markerului TNF-alfa din sânge, din afectiunile inflamatorii cronice. In plus, un studiu din 2017 al Pharmaceutical Biology a aratat ca extractul de soc ar putea de asemenea ajuta la reducerea nivelurilor de inflamatie la subiectii testati. În cele din urmă, un studiu din 2014 a arătat că bolile specifice din Insulele Canare ar putea fi tratare cu soc negru pentru a reduce inflamația cronică și durerea asociată.

Diabet

Diabetul de tip 2 devine una dintre cele mai frecvente afectiuni de sănătate din lume. În primul rând o boală a stilului de viață, diabetul zaharat rezultă din consumul în exces de zahăr și carbohidrați rafinati. Acest lucru are ca rezultat rezistența la insulină și, în cele din urmă, creșterea nivelului glucozei din sânge.

Evitarea consumului excesiv de zahăr rafinat poate juca un rol semnificativ în prevenirea și gestionarea diabetului zaharat. Cu toate acestea, frecvent, atunci când dieta și modificările stilului de viață nu sunt suficiente, un medic va prescrie medicamente pentru a ajuta la administrarea zahărului din sânge. Unii preferă o abordare mai naturală, folosind ierburi și suplimente. Socul este o astfel de planta care aduce beneficii.

Un studiu din 2015 și 2018, pe  șoareci, a arătat că extractul de soc ar putea reduce rezistența la insulină. Un studiu din 2016 a arătat, de asemenea, că socul ar putea fi de ajutor în tratamentul diabetului. Un studiu din 2017 a demonstrat că socul are un efect antidiabetic și poate fi considerat un "produs alimentar funcțional" în lupta împotriva diabetului.

În cele din urmă, un studiu din 2017 facut de PLoS care a inclus socul, a concluzionat că aceste fructe de soc sunt benefice în prevenirea diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare și declinului cognitiv.

Optimizarea colesterolului

Colesterolul este o substanță lipicioasa care circulă în sânge și se poate depune pe căptușeala interioară a arterelor. Nivelul ridicat este un factor de risc pentru boala arterială coronariană și accident vascular cerebral. Scăderea colesterolului este recomandata pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. În general, colesterolul este o moleculă importantă necesară pentru sănătatea creierului, sănătatea nervilor și sinteza hormonilor, dar in limite normale.

Un studiu din 2015 privind consumul de alimente a aratat ca fructele de soc ar putea ajuta la scăderea nivelului total de colesterol din aorta, îmbunătățind în același timp colesterolul HDL (bun), Socul, de asemenea, a demonstrat că reduce trigliceridele în studiile efectuate.

În 2014, un studiu efectuat în Jurnalul Internațional al Științelor Alimentației și Nutriției a avut rezultate similare. Rezultatele au demonstrat o reducere cu 15% a colesterolului total, o reducere cu 15% a trigliceridelor și o reducere cu 25% a colesterolului LDL (rău). În plus, nivelele antioxidante ale sângelui au prezentat, de asemenea, o îmbunătățire. Din acest motiv, socul trebuie consumat de, atât ca hrană, cât și ca supliment pentru a-și îmbunătăți profilul metabolic.

Alte cercetări

Alte studii evaluează utilizarea socului  pentru tulburări de convulsii. Cu toate acestea, în acest moment datele sunt încă preliminare. Desigur, dacă sunteți pe medicamente convulsive, nu trebuie oprit sau înlocuit tratamentul fără avizul medicului dumneavoastră.

Suplimentare

Socul  este disponibil ca sirop [SambuREX] iar pe langa soc negru pentru sinergie acest sirop mai  contine si echinacea si astragalus.

Referințe:

1.            https://www.scientificamerican.com/article/what-are-orac-values/

2.            Journal of  Ethnopharmacology. 2005 Apr 26;98(3):323-7.

3.            Nutrients. 2016 Mar 24;8(4):182. doi: 10.3390/nu8040182.

4.            Phytochemistry. 2009 Jul;70(10):1255-61. doi: 10.1016/j.phytochem.2009.06.003. Epub 2009 Aug 12.

5.            J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40.

6.            Shahsavandi S, Ebrahimi MM, Hasaninejad Farahani A. Interfering With Lipid Raft Association: A Mechanism to Control Influenza Virus Infection By Sambucus Nigra. Iran J Pharm Res. 2017;16(3):1147-1154.

7.            Biosci Biotechnol Biochem. 2012;76(9):1633-8. Epub 2012 Sep 7.

8.            Ho GT, Wangensteen H, Barsett H. Elderberry and Elderflower Extracts, Phenolic Compounds, and Metabolites and Their Effect on Complement, RAW 264.7 Macrophages and Dendritic Cells. Int J Mol Sci. 2017;18(3):584. Published 2017 Mar 8. doi:10.3390/ijms18030584

9.            Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6.

10.          Isr Med Assoc J. 2002 Nov;4(11 Suppl):919-22.

11.          Pharm Biol. 2016 Dec;54(12):3063-3067. Epub 2016 Jul 14.

12.          Schwaiger S, Zeller I, Pölzelbauer P, et al. Identification and pharmacological characterization of the anti-inflammatory principal of the leaves of dwarf elder (Sambucus ebulus L.). J Ethnopharmacol. 2011;133(2):704-9.

13.          Benevides Bahiense J, Marques FM, Figueira MM, et al. Potential anti-inflammatory, antioxidant and antimicrobial activities of Sambucus australis. Pharm Biol. 2017;55(1):991-997.

14.          Solverson PM, Rumpler WV, Leger JL, et al. Blackberry Feeding Increases Fat Oxidation and Improves Insulin Sensitivity in Overweight and Obese Males. Nutrients. 2018;10(8):1048. Published 2018 Aug 9. doi:10.3390/nu10081048

15.          Salvador ÂC, Król E, Lemos VC, et al. Effect of Elderberry (Sambucus nigra L.) Extract Supplementation in STZ-Induced Diabetic Rats Fed with a High-Fat Diet. Int J Mol Sci. 2016;18(1):13. Published 2016 Dec 22. doi:10.3390/ijms18010013

16.          J Agric Food Chem. 2017 Apr 5;65(13):2677-2685. doi: 10.1021/acs.jafc.6b05582. Epub 2017 Mar 24.

17.          Nilsson A, Salo I, Plaza M, Björck I. Effects of a mixed berry beverage on cognitive functions and cardiometabolic risk markers; A randomized cross-over study in healthy older adults. PLoS One. 2017;12(11):e0188173. Published 2017 Nov 15. doi:10.1371/journal.pone.0188173

18.          Food Funct. 2015 Apr;6(4):1278-87. doi: 10.1039/c4fo01036a.

19.          Int J Food Sci Nutr. 2014 Sep;65(6):740-4. doi: 10.3109/09637486.2014.898256. Epub 2014 Mar 13.

20.          Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Jul;20(14):3123-6. Elderberry and Seizure disorders

 

  • Apr 03, 2019
  • Comentarii: 0
Comentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un mesaj

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate sunt obligatorii *

Cele mai citite articole