Pentru sanatatea TA!
media

În acest articol:

Rhodiola Rosea  contine mulți compuși bioactivi

Creșterea și menținerea  energiei si reducerea oboselii

Deveniti mai inteligent intr-un mod natural

Modificări  la menopauză

Perioada de  menopauza bărbați - Modificări la andropauza

Îmbunătățiți dispoziția

Deficit de atentie

Calatorie la altitudine ridicată

Diferența de fus orar

Fertilitate

Rhodiola Rosea (denumita si rădăcină arctică, rădăcină Rosea, rădăcină aurie și rădăcină regala) este cea mai puternică și versatilă planta dintr-o clasă de elită de plante medicinale numite adaptogeni pentru efectele pe care le are asupra capacității de a rezista unei game largi de factori stresori - fizici, psihologici,  chimici, infecțiosi, neoplazici (cancere), îmbătrânire și altele.

Rhodiola Rosea crește sălbatic la altitudini mari între 8000 și 10 000 de metri în munții din Siberia, Georgia și Scandinavia. Timp de secole oamenii care trăiau la aceste altitudini au recoltat rădăcinile și le-au folosit pentru a supraviețui condițiilor dure de mediu. Locația acestor plante a fost păstrată în secret. Rădăcinile au fost comercializate pentru alimente și alte bunuri. Împărații chinezi au trimis expediții pentru a readuce rădăcinile prețioase care erau cunoscute sub numele de rădăcini de aur sau rădăcini regale. Extrasele au fost utilizate pentru a trata infecțiile și pentru a îmbunătăți energia, funcția creierului, forța fizică, fertilitatea și funcția sexuală.

Astăzi, datorită creșterii cererii de plante adaptogene, sălbatica Rhodiola Rosea este o specie protejată și este cultivat pe scară largă în Scandinavia. Deși nu sunt la fel de puternice ca și sălbatica Rhodiola Rosea, când sunt crescute cu atenție și extrase corespunzător, plantele cultivate pot fi folosite pentru a produce suplimente eficiente. Produsele de cea mai bună calitate pot fi identificate urmând recomandarile  experților de medicina naturala sau găsirea mărcilor comerciale care s-au dovedit eficiente în studiile de cercetare publicate.

Compusii din Rhodiola Rosea , Rosavinele, salidrosidele (rhodiolozidele) și tirosolul au fost utilizati ca compuși marker activi în extractele standardizate. Din păcate, sistemul de standardizare nu este este intotdeauna respectat. De acea este bine ca inainte de a achizitiona un supliment cu Rhodiola Rosea  sa fiti sigur de de sursa si eficacitatea produsului.

Rhodiola Rosea  contine mulți compuși bioactivi

Oamenii se întreabă de multe ori cum o singură plantă poate avea atât de multe efecte terapeutice. Răspunsul este simplu. Rădăcina Rhodiola Rosea conțin zeci de compuși bioactivi care au acțiuni individuale și sinergice (care lucrează împreună), de exemplu, antioxidanți , anti-oboseală sau antidepresivi. Studiile genomice arată că o singură doză de extract de Rhodiola Rosea ar putea  influenta benefic activitatea a peste 800 de gene diferite. Iată o listă de modalități de a utiliza beneficiile potențiale ale acestui adaptogen.

Creșterea și menținerea  energiei si reducerea oboselii

Cresterea energiei este unul dintre primele efecte pe care oamenii le observa cand incep sa ia Rhodiola Rosea. Spre deosebire de medicamentele stimulatoare sintetice, Rhodiola Rosea produce o creștere graduală a energiei care este susținută timp de aproximativ 8 ore și scade treptat. În consecință, aceasta nu cauzează dependență sau simptome de sevraj.

În general, Rhodiola Rosea  mărește capacitatea celulelor de a produce molecule de înaltă energie. Rezultatul este că multe tipuri de celule - celule musculare, neuroni și altele - necesita sursele de energie pentru a continua să funcționeze bine pentru perioade mai lungi de timp. În plus, le trebuie mai  multă energie pentru a-și menține mecanismele de reparare celulară. Mai mult, Rhodiola Rosea  protejează celulele împotriva daunelor oxidative, toxinelor, excesului de frig sau căldură, infecțiilor, nivelurilor scăzute de oxigen și altor forme de stres.

Rhodiola Rosea  poate ajuta la reducerea oboselii din multe cauze diferite, cum ar fi stresul, excesul de muncă, bolile, lipsa de somn și îmbătrânirea.

Deveniti mai inteligent intr-un mod natural

Multe studii au arătat că Rhodiola Rosea poate îmbunătăți funcția cognitivă, memoria și performanța mentală, în special în condiții de stres. De exemplu, în studiile randomizate controlate (RCT), persoanelor cărora li s-a administrat Rhodiola Rosea au făcut mai puține greșeli decât cele cărora li s-a administrat un placebo. În plus, cu cât au fost testate mai mult timp ( mai multe ore), diferența de performanță a devenit chiar mai mare, ceea ce înseamnă că Rhodiola Rosea  permite să se mențină un nivel mai ridicat de performanță fără o epuizare mentala timp de până la 8 ore.

Modificări  la menopauză

În practica clinică, Rhodiola Rosea este deosebit de benefică pentru femeile care se confruntă cu "ceață mentala" în timpul și după menopauză. Această fază a vieții aduce mai mulți factori de stres ca femeile să facă față cerințelor de muncă, responsabilităților familiale, părinților în vârstă și numeroaselor probleme de sănătate care le afectează pe ele și pe cei dragi. Acest stres tinde să crească la momentul vieții, când, în mod natural, nivelul de energie al unei femei tinde să scadă. Când exigențele vieții depășesc rezervele noastre de energie, condițiile deterimina oboseala, iritabiliate și deprimare. Pentru a face lucrurile să se înrăutățească si mai mult, pe măsură ce îmbătrânim, devine mult mai dificil  multitudinea activitatilor și  urmărirea detaliilor. Ne așteptăm ca noi să gestionăm totul fără să facem greșeli. În consecință, atunci când constatăm că nu mai putem face totul la propriile standarde, dezamăgirea, nesiguranța și stima de sine poate scade. De asemenea, acest lucru are un impact asupra relațiilor noastre.

Menopauza poate fi, de asemenea, un moment în care vom face bilanțul situației și sănătății noastre. Acesta ne poate oferi impulsul pentru a face schimbările stilului de viață care ne vor ajuta să trăim mai mult, mai sănătoas și mai fericit. DesigurRhodiola Rosea nu este un panaceu, ci poate ajuta în mod substanțial prin îmbunătățirea energiei, a focusului mental și a dispoziției. Un studiu interesant al femeilor depresive a constatat că Rhodiola Rosea nu numai că a îmbunătățit starea de spirit, ci a îmbunătățit și stima de sine.

Perioada de  menopauza bărbați - Modificări la andropauza

Menopauza la bărbați poate începe încă la vârsta de 35 de ani, cu un debut mediu la 44 de ani. Se poate manifesta în schimbări hormonale, fizice, psihologice, interpersonale, sexuale, sociale și spirituale. Scăderea nivelului de testosteron, libidou, fertilitatea, energia, starea de spirit, stima de sine, forța fizică și funcționarea cognitivă contribuie la aceste efecte. Aceste schimbări pot apărea și atunci când bărbații  avansează in cariera, si își asumă mai multe responsabilități și se confruntă cu mai multe exigențe asupra timpului și energiei. Acest lucru poate fi, de asemenea, momentul în care barbatii  întâlnesc diagnostice cum ar fi colesterol ridicat, hipertensiunea arterială, durerile toracice sau mărirea prostatei. Sunt multe de rezolvat. Rhodiola Rosea poate îmbunătăți rezistența, încrederea, productivitatea muncii și performanțele atletice.

Îmbunătățiți dispoziția

Rhodiola Rosea poate fi utilizata pentru a trata depresia ușoară până la moderată, în special tipul de depresie în care persoana tinde să fie obosită și lentă. În plus, poate fi utilizat ca adjuvant pentru a îmbunătăți răspunsul la medicamentele antidepresive. Doar aproximativ 30% din persoanele cărora li se administrează antidepresive pe baza de prescripție medicală obțin remisiune completă. Majoritatea, care au doar o îmbunătățire parțială, pot continua să sufere de simptome reziduale. În multe cazuri, adăugarea Rhodiola Rosea poate fi benefică.

Deficit de atentie

Deoarece Rhodiola îmbunătățește concentrarea psihică, poate fi utilă pentru unii oameni cu tulburare de deficit de atenție, cu sau fără hiperactivitate (ADHD). Pentru persoanele care au forma usoara ADHD sau care nu tolereaza stimulente de prescriptie, Rhodiola Rosea este o optiune. De asemenea, pentru cei care folosesc stimulente cu prescripție, dar nu pot lua doze suficient de mari pentru a controla complet simptomele, adăugarea de Rhodiola Rosea poate fi de ajutor.

Calatorie la altitudine ridicată

Rhodiola Rosea a fost folosit de secole de oameni care trăiesc la altitudini mari pentru a-și menține forța și rezistența. Studiile arată că aceasta îmbunătățește capacitatea de a tolera condiții de oxigen reduse. Persoanele care călătoresc cu avionul la altitudini mari pot preveni simptomele de boală de mare altitudine, luând Rhodiola Rosea înainte și în timpul călătoriei.

Diferența de fus orar

Călătorind între fusuri orare, mulți oameni experimentează jet lag. Luând Rhodiola Rosea în dimineața sosirii și pentru următoarele câteva zile, puteți reduce timpul necesar pentru a vă ajusta la un alt fus orar.

Fertilitate

În medicina populară tradițională, Rhodiola Rosea a fost utilizat pentru a spori fertilitatea la bărbați și femei. Deși acest lucru nu a fost studiat în mod oficial la oameni, studiile pe animale sugerează potențiale beneficii. De exemplu, un studiu pe animale a arătat că adăugarea lui R. Rosea la materialul seminal înghețat pentru inseminarea animalelor a îmbunătățit motilitatea și vitalitatea spermei.

Un mic studiu efectuat de un ginecolog rus a constatat că printre grupurile de femei cu amenoree (fără ciclul menstrual), Rhodiola rosea a restabilit menstruațiile normale în aproximativ 50%, iar printre aceștia, aproximativ 50% au putut rămâne gravide.

În întreaga lume se constată o scădere a fertilității care poate fi cauzată de poluanții chimici din mediu și de alimentele procesate. În plus, în multe țări, oamenii întârzie să aibă copii pana la vârsta de 30 de ani. Fertilitatea scade cu vârsta la bărbați și femei.

În practica clinică, se poate combina Rhodiola Rosea cu alte ierburi de creștere a fertilității, de exemplu, Maca ( Lepidium meyenii ). Pentru persoanele și cuplurile care întârzie fertilitatea după vârsta de 35 de ani, administrarea unei doze zilnice de Rhodiola ar putea prelungi sau îmbunătăți fertilitatea.

Contracararea efectelor secundare ale  medicamentelor cu prescripție

Multe medicamente utilizate împreuna au efecte secundare nedorite, de exemplu oboseala și interferența cu funcțiile cognitive. Rhodiola Rosea poate inversa aceste efecte secundare și, astfel, îi poate ajuta pe pacienți să tolereze mai bine tratamentul.

Cum să optimizați beneficiile și să minimalizați efectele secundare ale Rhodiola Rosea

Deoarece Rhodiola Rosea este cel mai bine absorbit pe stomacul gol, trebuie luat cel puțin 20-30 de minute înainte de micul dejun și / sau de prânz. Deoarece Rhodiola Rosea are efecte de activare, poate tulbura somnul dacă este administrata  după-amiaza târziu sau seara.

Unele informatii online despre R. Rosea afirmă ca uneori Rhodiola Rosea își pierde efectul după 6 sau 8 săptămâni. Cu toate acestea, din experiența noastră, constatăm că, pentru majoritatea oamenilor, aceasta poate fi eficientă atunci când este luată în mod continuu pe termen lung pe mai mulți ani sau după cum este necesar înainte și în timpul perioadelor de stres.

Rhodiola rosea - Efecte secundare și precauții

În general, Rhodiola Rosea este considerată sigură și relativ scăzută în ceea ce privește efectele secundare. Cu toate acestea, unii oameni pot fi sensibili la efectele stimulative. Acestea pot reacționa cu anxietate, iritabilitate sau insomnie. Unii oameni experimentează vise intense în primele două săptămâni, dar acestea nu sunt neplăcute.

Persoanele care sunt sensibile la stimulente și la cei care sunt slabiti sau în vârstă ar trebui să înceapă cu doze mai mici și să crească doza treptat. Rhodiola poate avea efecte adiționale atunci când este luat cu cafeină sau medicamente care stimulează. Recomandăm pacienților să reducă sau să întrerupă cofeina în timp ce iau Rhodiola Rosea.

Persoanele cu tulburare bipolară ar trebui să ia Rhodiola Rosea numai  sub supravegherea medicului lor, deoarece efectul stimulativ poate exacerba agitația și iritabilitatea.

La doze mai mari (peste 450 mg pe zi), Rhodiola Rosea poate avea un efect ușor asupra trombocitelor, elementele de sânge responsabile de coagulare. Dacă se întâmplă acest lucru, se observă o creștere a vânătăilor. Nu s-au raportat cazuri de sângerare excesivă cu Rhodiola Rosea. Cu toate acestea, în cazul în care o persoană ia medicamente care reduce și coagularea, cum ar fi aspirina sau Motrin, ar putea exista o tendință mai accentuată de vânătăi sau sângerări. Persoanele care utilizează diluanți ai sângelui, cum ar fi Coumadin, ar trebui să discute acest lucru cu medicul lor, care ar putea dori să-și verifice timpul de coagulare pentru a fi sigur că nu sunt afectați.

 Se recomandă întreruperea tratamentului cu Rhodiola Rosea cu 10 zile înainte de o intervenție chirurgicală majoră.

Deși Rhodiola Rosea este în general buna pentru inimă, la persoanele care au bătăi neregulate ale inimii sau tahicardie (bătăi rapide ale inimii), efectele stimulative ale plantei ar putea exacerba aceste afectiuni.

Studiile pe animale arată că Rhodiola Rosea nu este teratogenă, ceea ce înseamnă că nu provoacă defecte congenitale.

Interacțiune dintre medicamente si Rhodiola Rosea

O presupunere greșită - că Rhodiola Rosea ar putea interacționa cu multe medicamente deoarece afectează enzimele CYP (implicate în metabolizarea multor medicamente) - rezultă dintr-un studiu în care extractele de  Rhodiola Rosea au fost testate in vitro (adăugate la alte substanțe într-un tub de testare). Efectele extractelor din plante in vitro pot fi destul de diferite de efectele lor când sunt consumate de oameni (in vivo). Atunci când suplimentele sunt ingerate, ele sunt defalcate de enzimele digestive și supuse proceselor metabolice care le transformă în compuși diferiți, numiți metaboliți secundari, care nu pot avea interacțiuni semnificative cu nici un medicament sau pot avea efectul opus celui descoperit când s-au testat in vitro.

Singura modalitate de a dovedi o interacțiune a medicamentului cu plante medicinale este de a testa planta și medicamentul. Până în prezent, nu s-a demonstrat că Rhodiola Rosea provoacă interacțiuni clinic semnificative cu cele mai multe medicamente. Cu toate acestea, aceasta are un efect inhibitor modest asupra CYP2C9 la om. Acest lucru ar putea fi relevant din punct de vedere clinic în timpul tratamentului cu substraturi CYP2C9 (medicamente care sunt, de asemenea, metabolizate de aceeași enzimă) dar sunt putine, cum ar fi fenitoina și warfarina. Din nou, orice modificare a efectelor fenitoinei sau warfarinei poate fi monitorizată de un medic și dozele pot fi ajustate.

Ce doză de Rhodiola Rosea este cea mai eficientă?

Doza optimă de Rhodiola Rosea depinde de nevoile și sensibilitățile individului. De asemenea, depinde de potențialul / calitatea mărcii luate.

Unii oameni răspund la doze de 50 mg pe zi, în timp ce alții pot necesita până la 400 mg de două ori pe zi. Doza medie a adultului este cuprinsă între 300 și 600 mg pe zi. Studiile arată că nu există niciun avantaj pentru a lua mai mult de un total de 900 mg pe zi.

O abordare buna este să începeți cu o doză moderată/ mică, cum ar fi de 150 mg pe zi, și să o creșteți cu 150 mg la fiecare 3 zile  până la 7 si apoi sa continuati. Dacă apar reacții adverse, este posibil ca creșterea dozei  nu  necesară sau trebuie sa o creșteti cu o doza mai  mică pe o perioadă mai lungă de timp.

Pentru depresie rezistentă la tratament, ADHD sau insuficiență cognitivă, pot fi necesare doze de până la 900 mg zilnic, cu excepția cazului în care acestea produc efecte secundare. La doze mai mari, cum ar fi de la 450 până la 900 mg pe zi, pacienții trebuie monitorizați și sunt sfătuiți să evite medicamente car e dilueaza sângele, cum ar fi produsele care conțin aspirină.

Referințe:

1.         Brown RP, Gerbarg PL, and Ramazanov Z. 2002. A Phytomedical Review of Rhodiola rosea. Herbalgram, 56:40-62.

2.         Brown RP, Gerbarg PL, and Graham, B. 2004. The Rhodiola Revolution. New York: Rodale Press.

3.         Brown RP, Gerbarg PL., and Muskin PR. 2009. In How to Use Herbs, Nutrients, and Yoga in Mental Health Care. New York: W.W. Norton & Company.

4.         Brown RP and Gerbarg PL. 2012. Non-drug Treatments for ADHD. New Options for Kids, Adults, and Clinician. New York: W.W. Norton & Company.

5.         Darbinyan, VG, Aslanyan, et al. 2007. “Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression. Nord J psychiatry 61(5): 343-348.

6.         Gerbarg PL, Brown RP. 2017. Integrating Rhodiola rosea in Practice: Clinical Cases. Complementary and Integrative Treatments in Psychiatric Practice, edited by Gerbarg PL, Brown RP and Muskin PR. Washington D.C., American Psychiatric Association Publishing, pp 135-142.

7.         Gerbarg PL, Brown RP. 2016. Pause menopause with Rhodiola rosea, a natural selective estrogen receptor modulator. Phytomedicine. 23(9):763-9.

8.         Gerbarg PL and Brown RP. 2016. Chapter 28: Therapeutic Nutrients and Herbs. In Psychiatric Care of the Medical Patient 4th Edition. David D'Addona, Barry Fogel, and Donna Greenberg (Eds.) Oxford University Press, Inc., New York. pp 545-610. ISBN-13: 978-0199731855, ISBN-10: 0199731853.

9.         Panossian A, Gerbarg PL. 2016. Chapter 13. Potential Use of Plant Adaptogens in Age-Related Disorders. In Lavretsky H, Sajatovic M, Reynolds C. Complementary and Integrative Therapies for Mental Health and Aging. New York, Oxford University Press, pp 197-212. USBN: 978-0-19-938086-2.  

10.       Panossian, A, Hovhannisyan, A, Abrahamyan, H, et al. 2009. Pharmacokinetic and pharmacodynamic study of interaction of Rhodiola rosea SHR-5 extract with warfarin and theophylline in rats. Phytother Res Mar 23(3): 351-7.

11.       Shevtsov, VA, Zholus, I, et al. 2003. A randomized trial of two different doses of a SHR-5 Rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work. Phytomedicine 10(2-3): 95-105.

12.       Spasov, AA, Wikman, GK, et al. 2000. A double-blind placebo-controlled pilot study of the stimulating and adaptogenic effect of Rhodiola rosea SHR-5 extract on the fatigue of students caused by stress during an examination period with a repeated low-dose regimen. Phytomedicine 7:85-89.

13.       Thu OK, Spigset O, Nilsen OG, et al. 2016. Effect of commercial Rhodiola rosea on CYP enzyme activity in humans. Eur J Clin Pharm. 72(3)295-300. doi: 10.1007/s00228-015-1988-7.

 

  • Apr 04, 2019
  • Comentarii: 0
Comentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un mesaj

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate sunt obligatorii *

Cele mai citite articole